Olipa mukavaa, että löysit Kuunvärinä-blogini.

Täällä kirjoittelen Kuun väristä ja värinästä, sen vaiheista ja siitä, kuinka se vaikuttaa minuun ja ehkä sinuunkin, joka ikinen päivä. Kuu valaisee minun elämänpolkuani, ehkä sinunkin.

Tämä Äiti Maa, sen kaunis luonto, kivet ja kristallit, kaikki kauniit kasvit tuoksuineen ja värineen, sekä kaikkea elämää ylläpitävät elementit, maa, ilma, tuli ja vesi, ovat myös lähellä sydäntäni, ehkä sinunkin. Niistä tarinoin myös.

Olen siis oman elämänkouluni opiskelija, niinkuin ehkä sinäkin. Opiskelen luonnossa kulkien, hiljaisuutta kuunnellen ja sitä tutkien. Oppaina vierelläni kulkevat oma enkeli ja yksisarvinen, sekä ihanat, iloiset ja kujeilevat luonnonhenget, jotka auttavat ja keventävät kulkuani joka ikinen päivä. Ehkä sinäkin aistit omat oppaasi.

Toivon, että viihdyt blogissani. Tutki ja ota vastaan rakkaudella jakamani pienet ajatuksen siemenet, kuinka sinäkin voit tehdä omasta matkastasi iloisempaa ja helpompaa, joka ikinen päivä.

Muistathan, että kun sinä voit hyvin, kaikki lähelläsi voivat hyvin ja jonain päivänä koko planeettamme voi hyvin.
Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa oman valosi loistaa.
Sen värinä voi olla mikä itse sen haluat olevan.

tiistai 4. helmikuuta 2014

Lähtölaskentaa kevätkylvöille

Pikkuruisin kukonaskelin päivä pitenee, auringon kultaisia säteitä olen minäkin täällä pohjoisrannalla jo kasvoihin pyydystellyt puiden lomasta. Ja viime viikon kaupunkireissuilla törmäsin ensimmäisiin siemenhyllystöihin. Eihän tämä voi tarkoittaa mitään muuta, kuin että voi alkaa taas haaveilemaan niistä VALTAVISTA vihreistä, hedelmää tuottavista kasvustoista, ja ihan kohta on lupa upottaa sormet multaan.
 
Sitä silmällä pitäen kaivoinkin oman kuukalenterini eilen esiin ja merkkailin ylös kaikkein suotuisampia ajankohtia kevätkylvöihin nyt helmikuussa. Itse en ole oikeastaan muita kesäkukkia kasvattanut kuin pikkuruisia pelakuita, mutta ne nimenomaan vaativatkin pitkän esikasvatusajan, joten sen aika alkaa olla käsillä. Samoin chilit, paprikat ja tomaatit voi pian laittaa kasvamaan.

Oikea ajoitus näissä puuhasteluissa on tärkeää. Kun maan muokkaus, kylvöt ja uudelleen istutukset ajoitetaan oikeisiin kuun vaiheisiin, on sillä suuri merkitys kasvien kasvuun ja hyvinvointiin, sekä vastustuskykyyn rikkaruohoja ja tuholaisia vastaan. Sadon kypsymiseen myös.

Aika moni muistaakin jo sen, että kasvavan kuun aika on hyvä aika kylvää ja istuttaa. Kasvavan kuun aikana, eli uudesta kuusta täysikuuhun kun kuun oikea puolisko on näkyvissä, vetää kuun voima kaikkea ylöspäin, eli kasvattaa. Kasvinesteet nousevat ylöspäin, kasvien maanpäällinen kasvu kiihtyy ja maa hengittää ulos.
Vastaavasti vähenevän kuun aikana, täydestä kuusta uuteen kuuhun kun kuun vasen puolisko on näkyvissä, vetää kuun voima alaspäin.
Tällöin kasvinesteet kerääntyvät juuriin, maa on vastaanottavainen ja hengittää sisään. Silloin annetaan kasvienkin levätä.

Toinen hyvä ajankohta kylvöön ja istutukseen, jolloin kuu antaa voimaa kasvuun, on ratatasossaan laskevan kuun aika.
Ratatasossaan laskevan ja nousevan kuun aika määräytyy yksinomaan kuun sijainnin mukaan eläinradalla, ei kuun vaiheista, kasvusta ja vähenemisestä. Nämä menevät joskus sekaisin, mutta asia selkeytyy kyllä kun tämän kanssa vähän painii.
Ratatasossaan laskevan kuun aika on noin 13 päivää kestävä, ja erityisen hyvä istutusaika. Kuu matkaa tuolloin eläinradalla kaksosista, ravun, leijonan, neitsyen ja vaa´an läpi skorpioniin.
Vanha kansa uskoo, että vanhat kasvit, jopa puut voivat selviytyä uudelleen istutuksesta, jos se tehdään kasvavan kuun aikaan neitsytpäivinä. Se on siis paras ajankohta myös keväiseen mullanvaihtoon.

Kasvavan ja ratatasossaan laskevan kuun aikana siirretyt kasvit muodostavat nopeasti uusia juuria ja aloitavat hyvän kasvun muutoksesta huolimatta.

No niin, joko joku jo hätäilee, että milloin, milloin? 
Kerron kyllä, mutta ennen sitä kerron vielä sen, että jokainen eläinradan merkki vaikuttaa voimallaan eri kasvinosaan 
- juuriin, lehtiin, kukkiin ja hedelmiin.
Eli jos oikein haluaa viedä asiaa pitkälle, voi varmistaa sen, että kylvää ja istuttaa kasvin suotuisimpana ajankohtana myös halutun kasvutuloksen mukaan.
Eli kukkaset kukkapäivänä, jolloin kuu on kaksosissa, vaa´assa, tai vesimiehessä, ja kuun voima vaikuttaa voimakkaimmin juuri kukkiin.
Lehtisatoa tuottavat kasvit, esim. salaatit ja yrtit lehtipäivinä kun kuu on ravussa, skorpionissa tai kaloissa ja kuun voima vahvimmillaan lehtiin.
Hedelmiä tuottavat kasvit, esim. chilit ja paprikat hedelmäpäivinä kun kuu on oinaassa, leijonassa tai jousimiehessä.
Ja juuripäivinä kylvetään ja istutetaan kasvit, joiden juurista halutaan kerätä satoa. Juuripäiviä ovat neitsyt, kauris ja härkäpäivät. Tähän varmaan perustuu myös tuo, että neitsytpäivät ovat parhaat päivät uudelleen istutukseen, jolloin kuun voima vahvistaa juuria selviämään muuutoksesta parhaiten.

Tässä siis perustelut, joiden pohjalta olen kalenteriini merkinnyt parhaat mahdolliset ajankohdat erilaisille kevätkylvöille nyt helmikuuhun. Ja nämähän ovat nyt nimenomaan kasveille, jotka vaativat pitkän esikasvatusajan. 
Maaliskuussa on sitten seuraavat parhaat päivät taas.

Kasvavan kuun aika helmikuussa 

 

Uusikuu syntyi 30.1.2013, eli siitä alkoi kasvavan kuun aika. Kasvavan kuun näkee taivaalla oikea poski valaistuneena =).
Siitä alkoi siis myös hyvä aika kaikenlaisille puuhasteluille kasvien kanssa. 

Mutta jos vielä malttaa hetken, alkaa vielä vähän parempi aika...

Ratatasossaan laskevan kuun aika helmikuussa

 

Lauantaina 8.2. kulkeutuu kuu taivaalla kaksosiin ja alkaa ratatasossaan laskevan kuun aika. Sitä kestää aina tuonne 22.päivään saakka, tosin siinä välissä ehtii kuu jo täyttyä täydeksi saakka ja alkaa taas vähenevän kuun aika, joka hieman heikentää kuun vaikutusta.
Eli siihen väliin jää aika, jolloin on sekä että, kasvava ja laskeva, eli tuplahyvä aika, joka on siis 8.2.-14.2. 
Silloin ne kätöset sinne multaan, tytöt!

Ja noina päivinä, jos haluat ottaa ihan varmanpäälle, katsotaan vielä ne päivät, jolloin eläinradan merkit vaikuttavat tiettyihin kasvinosiin...

Kukkapäivät 

Lauantai 8.2.- maanantai 10.2. kuu kaksosissa.
Hyvä kylvö ja istutuspäivä kaikenlaisille kukkiville kasveille.

Lehtipäivät

Tiistai 11.2. - keskiviikko 12.2. kuu ravussa.
Hyvä päivä esim. yrteille ja salaatille. Herneenversoja voisi laittaa kasvamaan...

Hedelmäpäivät

Torstai 13.2. - perjantai 14.2. kuu leijonassa.
Chilit ja paprikat, jotka vaativat pitkän esikasvatusajan on hyvä kylvää näinä päivinä.

Lauantaina on täysikuu leijonassa. Se auttaa meitä toteuttamaan päämääriä. Eli kynttilää illalla ikkunalle palamaan ja sen mukana tunnustelemaan täydenkuun energiaa. Ennen sitä kannattaa tietenkin miettiä, mitä ne omat päämäärät ovat. Vaikka sitten ne VALTAVAT, kauniita kukkasia, runsaita lehtiä ja maukkaita hedelmiä tuottavat kasvit! =)
Siitä alkaa vähenevän kuun aika, hortonomit voipi silloin huilailla ja jännittää, milloin ensimmäiset hontelot versot mullasta esiin putkahtavat. 
Sunnuntai 16.2. ja maanantai 17.2. on toki neitsytpäivien aikaa, jolloin voi multaa kiireellisimmille huonekasveille vaihtaa, tosin maaliskuussa siihen löytyy vielä parempi päivä, kun neitsyt on vielä kasvavan kuun puolella.
Uusikuu syntyy maaliskuun eka, silloin alkaa uusi kasvavan kuun aika. Katsotaan maaliskuun parhaat päivät sitten lähempänä. 

Ei muuta kuin multaa maistelemaan!